dataheerd feerwerd

monumentale verbouw dataheerd te feerwerd
In 2011 was Fysi-K betrokken bij de herbestemming van de kop-hals-romp boerderij in het Groningse Hoogeland. Het was een werk waar het bouwfysisch hart sneller van gaat kloppen. Oude elementen worden benut voor de nieuwe draagstructuur en blijven in het zicht. De architect had vijf eigenzinnige woningen met een mooie smoel ontworpen in de traditionele boerderij - dataheerd. Een mooi staaltje werk van oud ontmoet nieuw.

architectmonument geluidisolatie herbestemming dataheerd

signatuur architecten

expertises
geluidisolatie en brandveiligheid voor de aanvraag omgevingsvergunning

Het project kreeg in juni 2012 landelijke aandacht tijdens de dag van de bouw met een artikel in trouw.

dag van de bouw
2 juni 2012

De bevolking krimpt er en het is crisis, toch wordt op het Groningse weidse land gebouwd. In het dorpje Feerwerd geeft een traditionele kop-hals-rompboerderij straks onderdak aan vijf moderne, energiezuinige woningen. 'Dataheerd' is een van de 221 projecten, waar het publiek vandaag, de Dag van de Bouw, de bouwplaats op mag.

De laatste generatie Datema's zal met bouwbedrijf De Boer het bezoek in Feerwerd onthalen. De familie boerde er twee eeuwen, maar had geen opvolger. Acht jaar knokte het gepensioneerde paar - tot in het provinciehuis - om op de hoeve te kunnen blijven wonen. Getweeën ging het niet lukken om de grote herenboerderij tip top - kosten 10.000 euro per jaar - te houden. Met de architect bedachten ze een voor het buitengebied nog ongebruikelijke constructie: collectief particulier opdrachtgeverschap. Vier kopers, uit het westen zelfs, stapten erin en delen hun nieuwe huis naar believen in.

Directeur Klaas de Boer van het bouwbedrijf spreekt gepassioneerd over het project met vijf opdrachtgevers, dat 'echt vakmanschap' vereist. "Heel anders dan nieuwbouw met prefab. Je bouwt samen." De contouren van de vijf appartementen zijn inmiddels zichtbaar, in oktober moeten ze klaar zijn. De Boer ziet toekomst: een nieuw, betaalbaar leven voor al die prachtige authentieke boerderijen die anders zouden verpauperen.

bron: de persgroep digital. dag van de bouw - archief - trouw